pktop980

Barnhemmet

 TUSEN TACK!! alla sponsorer och bidragsgivare för all hjälp.

FB f Logo blue 50 Följ oss på Facebook

 H J Ä L P !  Vi behöver månadsgivare för att klara av den dagliga driften.
Läs mer under rubriken Hjälp oss att hjälpa! 

Årets resa 2021 (den korta versionen)
    På grund av pandemin har vi inte kunnat åka till Kenya på ett och ett halvt år, så resan till Kenya i juli i år präglades av spänning, nervositet, ovisshet, och mycket pappersarbete.
    Efter mycket krångel med pcr-tester och annat innan flygresan så blev det ett mycket roligt och glädjande återseende efter så lång tid. Det var första gången som vi varit borta under en såpass lång period sedan barnen kom till Shakini. De var friska och hade vuxit mycket. De pratade oavbrutet och hade hur mycket som helst att berätta om allt. Det hade också gått mycket bra för dem i skolan - som vanligt. Flickorna var lediga från skolan i bara tio dagar. De måste jobba ikapp den förlorade tiden på grund av pandemin och därför måste de fyra stora flickorna i klasserna 5, 6 och 7 gå till skolan på lördagar. Den här gången kunde vi inte göra några utflykter på grund av restriktionerna och utegångsförbudet. Vi hade det roligt på barnhemmet Shakini ändå. Vi hittade på olika lekar, spelade fotboll som visade sig vara mycket populärt, eftersom de hade fått fotbollskläder. Vi tittade även på barnfilmer på datorn på söndagarna och ordnade picknick i trädgården.  
    I vanliga fall har de flesta skolor i Kenya tre skolterminer per år men på grund av corona kommer vi att ha fyra terminer under 2021 och 2022. Därefter har regeringen föreslagit att införa ett nytt system med bara två terminer per år. Vi hann köpa nästan allt skolmaterial som flickorna behövde till skolstarten i juli. Vi köpte också skriv- och textböcker samt fler böcker till vårt lilla men växande bibliotek. När det gäller skoluniformer, skor och skolväskor fick vi köpa till de delar som var absolut nödvändiga. Alla blev nöjda ändå. Tröjor, mössor, vantar och raggsockar får flickorna av en grupp här i Mariestad, som är mycket duktiga och flitiga på att sticka. Ibland kan det bli mycket kallt, både på morgonen och på kvällen. De underlättar mycket för oss med just den delen och det är mycket uppskattat av flickorna.
    Vi är tacksamma för att våra flickor har varit friska hela tiden. Tack vore noggrannhet och lyhördhet vad gäller alla regler som måste följas när det gäller handtvätt, munskydd, handsprit och att hålla avstånd så mycket som det går, även i skolan. Detta har blivit en extra kostnad men är ett måste. Även att de stora flickorna går till skolan på lördagar innebär en extra kostnad för oss. De äldsta flickorna är 13 och 14 år gamla nu och varje månad har det blivit ytterligare en extra kostnad med deras hygienartiklar.  
    Tack vare ert stöd, som verkligen hjälpt oss, har vi nu tagit oss igenom den tuffaste perioden vi någonsin varit med om. En period på ett och ett halvt år, under pandemin, som vi inte kunde åka till flickorna i Kenya. STORT TACK!
    Vi hoppas att saker och ting kommer att återgå till det normala snart. Den senaste tiden har varit svår men vi har kunnat lösa allting på bästa möjliga sätt i alla situationer och för oss att kunna fortsätta i samma anda behöver vi ert fortsatta stöd.

Vi tillsammans med alla flickorna önskar en God Jul & ett Gott Nytt År!

 20210731 01

 Alla flickorna tillsammans med Susan och Magnus.

 

20210812 01

Hela fotbollslaget "Shakini Girls"

--------------------------------------------------------------------------------

Barnen är fortfarande hemma från skolan, sedan mars i år. Det är snart ett år sedan vi senast träffade alla tjejerna och det är glädjande att se de är friska och växer så det knakar. Förutom att jobba med skolarbete och göra hemsysslor har barnen själva kommit på att de kan plantera fruktträd och göra egen kompost. Tills nu har de planterat 26 träd och det finns fler som väntar på att planteras. Bilderna är tagna 2020-09-27.

Shakini Girls 2020 09

Trees for planting 2020 09

Sedan 16 mars i år har barnen varit hemma från skolan p g a covid-19. Det var tänkt skolorna skulle öppna igen i september men det har nu blivit förlängt och skolstart är nu satt till januari 2021. Delar av landet är avstängda och utegångsförbud råder kl 21 till 04 på morgonen. Imorgon 6 juli väntas nya direktiv från presidenten om hur man ska gå vidare.

Flickorna är nu bara hemma. Där lyssnar de på radio då regeringen sänder utbildningsprogram och vi har köpt diverse skolböcker så att de ska kunna komma vidare med skolarbetet. Eventuellt måste alla barn i grundskolan gå om senaste läsåret, eftersom de bara hann gå ca två månader innan allt stängdes ned.

Vi har kontinuerlig kontakt med mammor och barn via telefon och alla mår bra.

böcker

 

2019 Rasmus A o Garderob

2019 - Lyckliga tjejer poserar här tillsammans med Rasmus som totalt tillverkade åtta stycken garderober. Tack Rasmus för all din hjälp!!!

 

2019 Rasmus A

2019 - Snickare och timmerman Rasmus Arvidsson gör garderober på verandan, som här är omgjord till verkstad.

 

 2019 Nya skor

2019 - Neema var sist ut av tjejerna, som alla fick nya skor.

 

2019 Bybesök

 2019 - Den 1/8 var vi på besök i en av alla byar som barnen kommer ifrån.

 

2019 Skolavslutning

2019 - Skolavslutning 30/7. Naipasoi firar med godis i sin klass. Hon är dessutom bäst i klassen!

 

Shakini Girls T shirts

2019 - Flickorna med nya t-shirts, samlade på verandan 19/7.

 

2018 - En lugn stund med godis och kex vid besök hos Susans mamma.


2018 - Vi passade på att pressa höbalar av allt gräs på tomten.

 

2018 - Volontärhuset börjar ta form. Nu återstår enbart glas i fönstren, lite färg invändigt och utvändigt samt lite markarbete.

 

 2018 - Flickorna blev mycket inspirerade av utflykten och dagen efter tecknades mycket. Här en giraff.

 

2018 - Utflykten avslutades med besök hos de föräldralösa elefantungarna.

 

2018 - Fikapaus med glass som en av tjejerna tyckte var "god soppa", då den hann smälta lite i värmen.

 

2018 - Här får de lära känna krokodiler på nära håll.

 

2018 - Självklart ska girafferna matas.

 

2018 - På utflykt med alla flickor. Här är de på en enklare föreläsning om giraffer.

 

2018 - Flickorna i sina nya skoluniformer i augusti. Detta efter byte av skola som skedde i januari.

 

Julfirandet på barnhemmet Shakini började den 24 december på kvällen, när flickorna fick sina julklappar. Spänningen inför juldagen var olidlig på grund av två saker. Först skulle flickorna få ta på sig de nya kläderna de hade fått i julklapp och för det andra är detta ett av två tillfällen på året där de själva får bestämma helt vad som ska stå på menyn. Flickorna hade bestämt långt i förväg vilken mat vi skulle äta till både jul- och nyårsfirandet.

Vi började juldagen med en ordentlig frukost med stekt ägg, korv och tomater, bröd med smör och marmelad och en mugg te. Till lunch blev det kycklinggryta med morötter och potatis. Till detta serverades Chapati (ojäst tunnbröd gjort av mjöl, vatten, olja och salt). Till maten drack flickorna läsk. Till efterrätt blev det apelsiner och sockerrör. De älskar sockerrör. Till eftermiddagste åt de kex och godis. Till kvällsmat blev det kycklinggryta med ris och stekta grönsaker.

 

STORT TACK!! alla sponsorer och bidragsgivare.

Det är alltid tråkigt för flickorna och oss när vi ska återvända till Sverige men samtidigt får vi alla någonting att se fram emot. Nu är det ett nytt år och med det följer nya utmaningar.
2017 Pyjamas
Vi behöver hjälp med den dagliga driften; det gäller mat, medicin, hygienartiklar, skolgång, skolmaterial, löner till personalen och en massa annat. Flickorna växer och behoven förändras. Om du känner att du har lust och möjlighet att bidra till verksamheten, swisha valfritt belopp eller använd vårt bankgiro. Eller varför inte bli månadsgivare? Finns inga mellanhänder eller administrationskostnader utan allt går direkt till verksamheten.

Kom ihåg, en liten insats enligt dig kan betyda en livsförändrande situation för någon annan. Tack för att du vill vara med och göra skillnad i någon annans liv!

 

FB f Logo blue 50 Följ oss på Facebook

 H J Ä L P !  Vi behöver månadsgivare för att klara av den dagliga driften.
Läs mer under rubriken Hjälp oss att hjälpa!

--------------------------------------------------------------------------------

Flickorna har aldrig blivit gladare. Det var första gången som samtliga fick en fullständig uppsättning nya kläder, utom den dagen de fick skoluniformerna. De fick äta maten som de hade längtat efter i ett helt år och drack läsk som man fick välja själv. Dessutom var dagarna fulla av lek, både in- och utomhus, sång, skratt, högläsning av sagor som flickorna själva hade skrivit och en hel del spännande upptäckter runtomkring barnhemmets områden; till exempel olika fjärilar, fåglar, syrsor, gräshoppor, vandrande pinnar och fina stenar för att nämna några saker.

Vi på Shakini vill passa på och säger ett STORT TACK till er alla som har fortsatt ge flickorna på Shakini glädje, hopp och tro på en ljusare framtid. Vi vill också önska alla all lycka och en God Fortsättning på det Nya Året! Se flickornas sång på Facebook.

2017 Sång

Julfirandet på barnhemmet Shakini började den 24 december på kvällen, när flickorna fick sina julklappar. Spänningen inför juldagen var olidlig på grund av två saker. Först skulle flickorna få ta på sig de nya kläderna de hade fått i julklapp och för det andra är detta ett av två tillfällen på året där de själva får bestämma helt vad som ska stå på menyn. Flickorna hade bestämt långt i förväg vilken mat vi skulle äta till både jul- och nyårsfirandet.

Vi började juldagen med en ordentlig frukost med stekt ägg, korv och tomater, bröd med smör och marmelad och en mugg te. Till lunch blev det kycklinggryta med morötter och potatis. Till detta serverades Chapati (ojäst tunnbröd gjort av mjöl, vatten, olja och salt). Till maten drack flickorna läsk. Till efterrätt blev det apelsiner och sockerrör. De älskar sockerrör. Till eftermiddagste åt de kex och godis. Till kvällsmat blev det kycklinggryta med ris och stekta grönsaker.

2017 Julmat

 

På plats i juli/augusti 2017 fick flickorna en lekplats med klätterställning, rutschkanor, sandlåda och gungor. De är helt överförtjusta i allt detta och aktiviteten är mycket hög. Tack alla som hjälpt till med finansiering på olika sätt!!

2017 Lekutrustning

2017 Gungor

--------------------------------------------------------------------------------

Den 6 augusti 2016 var det officiell invigning av barnhemmet, med inbjudna gäster i form av vårdnadshavare till barnen och hövdingar från de byar barnen kommer ifrån, de "äldste" i vårt område och pastor Gideon som varit delaktig i valet av barn och att alla uppgifter om dem blivit riktiga. Andra gäster kom från bland annat Japan, Australien, Danmark och så Sverige så klart.

FB f Logo blue 50 Följ oss på Facebook

 H J Ä L P !  Vi behöver månadsgivare för att klara av den dagliga driften.
Läs mer under rubriken Hjälp oss att hjälpa!

 

2016 08portarna ppnas

Portarna till hemmet öppnas sedan Kioyaki Kobayashi klippt bandet. Alla tågade sedan in för att ta sig en titt.

 2016 08invigningssng LR

 Det förekom mycket sång vid invigningen. Här ses barnen tillsammans med personal och vårdnadshavare med flera.

 

2016 08hoppborg2 

Ett väldigt populärt inslag under invigningen var hoppborgen, som blev otroligt mycket använd.

 

Magnus o massajer JF

Magnus hälsar alla massajkvinnor välkomna innan invigningen.
Foto: Jan Fleischmann

 

2016 08Kobayashikids

Sedan mitten av juli 2016 är barnen 16 stycken. Poserar med barnen gör Kioyaki Kobayashi och vår dotter Nanteiya (i keps).

 

uniformer

Lagom till skolavslutningen hade det ordnat sig med uniformer till alla barnen.

 

2016 07lego

De båda volontärgästerna Vicky och Lovisa kom med stora säckar lego och duplo sponsrat av Lego i Danmark.

 

2016 08esther 2016 08marrisa

Barnen tycker alla om att läsa, rita och skriva...

 

2016 07teckning 

... och ibland blir det väldigt intensivt.

 

2016 07lambi

Vi fick med oss lambi-gosedjur från Metsä Tissue i Mariestad till alla barnen.

 

2016 08solvrmesystem

Efter att barnen varit utan varmvatten i ett par månader sedan solvärmesystemen slutat fungera, som en följd av att för mycket partiklar fastnat inne i rörsystemen, lyckades vi de sista skälvande dagarna att byta ut båda systemen. Företaget Davis & Shirtliff sponsrade med ett av systemen. De gamla ska vi försöka renovera och sedan använda till huset för anställda och volontärer. De nya systemen är av typen indirekt system där inte partiklar kan fastna inne i rörsystemet.

 

Augusti 2015

De första flickorna flyttade in i augusti 2015 och sedan början på januari 2016 bor här totalt tio stycken. Detta är föräldralösa flickor som här får ett hem där de även ska slippa tidigt bortgifte och könsstympning. Sedan mitten på januari har åtta av tio barn även börjat förskola och skola. Det är bara de två allra minsta i treårsåldern som är kvar hemma på dagtid.


På bilden ses alla tio flickorna tillsamman med personalen liksom Susan till vänster i bild med dottern Nante som är andra barnet från vänster.

Det finns fyra ”mammor” på plats som kommer att ta hand om dessa flickor. Varje ”mamma” har sitt särskilda arbetsområde.

Läs mer

2013 och 2014

Under 2013 och 2014 har vi nu äntligen fått allting färdigt. Den lilla utbyggnaden och köket är helt klara och arbetarbostaden återstår att få lite färg och solceller på taket. Alla myndighetstillstånd är klara och personal är anskaffad.

Ännu en gång STORT TACK!! alla sponsorer och bidragsgivare.

12a barnhemshuset

juli och under hösten 2012

12b sovrumSedan i mitten på juli och under hösten 2012 har vi jobbat med markarbeten och trädplantering. Det lilla gashuset och en veranda är nu färdiga liksom en stenmur för att hålla både tama och vilda djur på avstånd. En del möbler är inköpta och en arbetarbostad är påbörjad.

12c gashus 12d arbetarbostad 12e stenmur

 

juli-augusti 2011

Under fem veckor i juli-augusti 2011 fick vi en solcellsanläggning installerad vilken nu ger tillräckligt med el för verksamheten. Vi färdigställde även en del arbeten, så som utedass och infiltrationsbädd till trekammarbrunnen m m.

Vi kan nu konstatera att vi är helt självförsörjande på både vatten och el.

solceller01 solceller02 solceller03

 

I årsskiftet 2010-2011

I årsskiftet 2010-2011 kom solpaneler med vattentankar på plats på taket. Varmvattenförsörjningen är i och med det tryggad. barnhemmet11a

Arbetet fortsatte under juli-augusti 2010

Arbetet fortsatte under juli-augusti 2010 och innebar följande:

En vattenpump är nu installerad, vattentorn monterat och solpaneler applicerade ovanpå en 10 000 liters vattentank. Ytterligare ett mindre torn med en 5 000 liters tank har också uppförts. Läggning av vattenledning och avloppsrör, och byggande av rensbrunnar och trekammarbrunn har också gjorts samt en utbyggnad av ett litet väderskydd på barnhemmets baksida. Viktigast av allt är att vi nu fått rinnande vatten till barnhemmet.

barnhemmet10a barnhemmet10b barnhemmet10c